George W. Bush


Työt ennen presidentin uraa

Vuonna 1978 Bush pyrki Teksasista Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen. Hän hävisi demokraattipuolueen Kent Hancelle kuudellatuhannella äänellä. Bush jatkoi öljyteollisuudessa; hän oli vanhempana osakkaana tai toimitusjohtajana yrityksissä kuten Arbusto Energy, Spectrum 7 ja Harken Energy, kun se osti Spectrum 7:n.
Öljyala kärsi 1980-luvun hintojen laskusta.

Bush muutti perheineen 1988 Washingtoniin tukemaan isänsä presidentinvaalikampanjaa. Hän kehitti Lee Atwaterin ja Doug Weadin kanssa konservatiivikristittyihin ja evankelisteihin vedonnutta kampanjaa, koska näitä pidettiin vaalien ratkaisijoina.

Palattuaan Teksasiin Bush osti huhtikuussa 1989 800 000 dollarilla osuuden Texas Rangers -baseballjoukkueesta ja toimi viisi vuotta sen toimitusjohtajana. Joukkue menestyi tänä aikana, ja se oli MLB:n American Leaguen läntisen divisioonan sarjataulukon kärjessä 1994 kunnes lakko katkaisi kauden. Bushin rooli Rangersien johdossa toi hänelle runsaasti julkisuutta. Myydessään joukkueen osakkeet hän sai 15 miljoonaa dollaria.

Ennen presidentiksi valitsemistaan hän toimi 1995–2000 Teksasin kuvernöörinä. Bush ilmoitti pyrkivänsä Teksasin kuvernööriksi vuoden 1994 vaaleissa. Hän voitti helposti republikaanien esivaalin. Hänen vastaehdokkaansa oli istuva kuvernööri, demokraatti Ann Richards. Bush voitti saaden 52 prosenttia äänistä Richardsin 47 prosenttia vastaan. Kuvernöörinä Bush lisäsi varoja koulutukseen ja uudisti rikosoikeusjärjestelmää. Hänen aikanaan Teksasissa teloitettiin 152 rikollista – enemmän kuin kenenkään muun nykyaikaisen kuvernöörin aikana. Bush hyödynsi budjettiylijäämää leikaten veroja kahden miljardin dollarin edestä, mikä oli suurin veronleikkaus Texasin historiassa ja toi hänelle maineen yritysystävällisenä finanssikonservatiivina. Vuonna 1998 Bush valittiin toiselle perättäiselle nelivuotiskaudelle ensimmäisenä Teksasin kuvernöörinä (kausi pidennettiin nelivuotiseksi 1975). Hän sai äänistä lähes 69 prosenttia.


Bush on myöntänyt juoneensa liikaa kansalliskaartin aikoina ja hän on kuvannut käyttäytymistään "vastuuttomaksi nuoruudeksi". Hänet pidätettiin törkeästä rattijuopumuksesta 1976, ja hän menetti ajokorttinsa vuoteen 1978 saakka.


Bush sanoo olevansa uudestisyntynyt kristitty, eli hän on kokenut ns. uskoon tulemisen. Vuonna 1977 hän tapasi kirjastonhoitaja Laura Welchin. He menivät naimisiin kolmen kuukauden seurustelun jälkeen ja asettuivat Teksasin Midlandiin. Kaksostytöt Jenna ja Barbara Bush syntyivät 1981. Bush erosi anglikaanikirkosta ja liittyi vaimonsa metodistikirkkoon. Bush itse kertoo, että hänen uskonnollisuutensa taustalla on alkoholismi, josta hän pääsi eroon Jumalan avulla 40-vuotispäivänsä jälkeen. Bush toi kirkot mukaan sosiaaliturvan toteuttamiseen. Hän laajensi osavaltion rahoitusta uskonnollisille järjestöille, jotka järjestivät koulutusta, alkoholi- ja huumeriippuvuushoitoa ja perheväkivallan estotyötä. Eroonpääsy alkoholista nosti uskonnollisuuden hyvin korkealle Bushin elämässä. Kuvernööri Bush allekirjoitti 17. huhtikuuta 2000 säädöksen, jolla 10. kesäkuuta julistettiin "Jeesus-päiväksi" Teksasissa.
Bushia on arvosteltu perustuslain määräämän kirkon ja valtion ero.

Yleistietoa


George Walker Bush syntyi New Havenissa Connecticutissa 6.7.1946 poliitikkosukuun. Bushin isoisä oli pankkiiri ja senaattori Connecticutissa ja hänen isänsä nousi öljyalalta ensiksi varapresidentiksi ja lopulta Yhdysvaltojen presidentiksi asti.

Bush suoritti Yalen yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon historiasta 1968 ja pian sen jälkeen Vietnamin sodan olleen käynnissä hänet hyväksyttiin Teksasin ilmakansalliskaartiin. Bush haki Alabaman kansalliskaartiin, jotta voisi työskennellä rebublikaanien vaalikampanjassa ja meni opiskelemaan Harvardin yliopistoon, jossa suoritti taloushallinnon maisteritutkinnon.

George W. Bush on vanha alkoholisti ja hän kertoo päässeensä eroon juomisesta vaimonsa ja kirkon ansiosta. Siksi hän toi kirkot mukaan toteuttamaan sosiaaliturvaa ja laajensi rahoitusta uskonnollisille järjestöille.

Vaikuttaminen hallituskauden aikana


Kautensa alussa vuonna 2001 hankki tukea veronalennushankkeilleen. Hänen talouspoliittisen linjansa mukaan käyttämättömät valtion varat tuli palauttaa veronmaksajille; Bushin mukaan veronalennus elvyttäisi taloutta ja loisi työpaikkoja.
  • sai aikaan 1 350 miljardin dollarin veronalennuksen 10 vuoden aikana
  • seurauksena työttömyys saavutti huippunsa (6,2 %) kesällä 2003 ja on alentunut sen jälkeen
Bush allekirjoitti 9. elokuuta 2001 lain, jolla sallittiin liittovaltion varojen käyttö kantasolututkimukseen, jos ihmisalkioita ei tuhota solujen saamiseksi.
Aiemmin Bush kiisti jyrkästi ilmastonmuutoksen olemassaolon ja ilmansaasteiden yhteyden ilmastonmuutoksen voimistumiseen. Sittemmin Bush on myöntynyt ettei se kiistä ilmastonmuutoksen olemassaoloa, mutta hänen hallintonsa ei ole halunnut rajoittaa kasvihuonekaasujen päästöjä laeilla tai sitovilla määräyksillä.
Yhdysvaltain jouduttua terroristihyökkäyksen kohteeksi Bush julisti niin sanotun terrorismin vastaisen sodan alkaneen. Tämän julistuksen syyksi on arveltu mm.
  1. Yhdysvaltain hallituksen ja joidenkin sen liittolaisten päämäärä saavuttaa maailmanmarkkinoiden vapauttaminen kapitalismin puolesta
Pian iskujen jälkeen Bush antoi NSA:lle määräyksen tiettyjen puhelujen seuraamisesta ilman FISC:in (?) määräystä ulkomaiden tiedustelunvalvontalain vastaisesti
Yhdysvaltain ja Yhdistyneen kuningaskunnan joukot aloittivat 7. lokakuuta 2001 Afganistanin pommitukset. Yritykset surmata tai vangita al-Qaidan johtaja Osama bin Laden epäonnistuivat, kun hän pakeni joulukuussa 2001 vuoristoiselta Tora Boran alueelta. Myöskään al-Qaidan kakkosmiestä tohtori Aiman al-Zawahria tai Afganistanin Talibanin johtajaa Mullah Omaria ei ole saatu kiinni.
Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin aiheutti ennennäkemättömän suuria mielenosoituksia ympäri maailmaa. Myös Yhdysvalloissa nähtiin jatkuvia suurmielenosoituksia rauhan puolesta ja sotaa vastaan. Sodan syynä oli suuri epäilys Irakin Saddam Husseinin pyrkivän aloittamaan ydinaseiden käsittelyn, sekä se että Irakilla epäiltiin olevan biologisia ja kemiallisia aseita ja ohjuksia, joiden kantomatka ylittäisi YK:n määräykset.
Kritiikin aiheita Irakin sodasta:
  • Yhdysvaltain Irakissa olevat joukot ovat joutuneet usein aseellisten hyökkäysten kohteeksi
  • Yhdysvallat on menettänyt yli 3 000 sotilasta
  • Irakissa on kuollut arviolta jopa 1,2 miljoonaa siviiliä + muut eriasteisesti haavoittuneet
  • Washingtonissa järjestettiin yli 10 000 henkilön mielenosoitus Irakin sotaa, amerikkalaisten vetäytymistä ja Bushia vastaan - Bush haluttiin haastaa oikeuteen sotarikoksistaan
Hurrikaani Katrinan iskettyä (2005) melkein neljäsosa yhdysvaltalaisista syytti yksinomaan Bushia siitä, ettei New Orleansin tuhoissa autettu riittävästi.
Huonoimmillaan Bushia on kannattanut 30% yhdysvaltalaisista. Mielipidetiedustelujen perusteella nykyäänkään 71% amerikkalaisista ei hyväksy hänen tapaa hoitaa virkaansa. Bush joutui myös salamurhayrityksen kohteeksi.
Bushin hallintoa on syytetty kidutuksesta, ja etenkin vesikidutuksen käytöstä, kun he haluavat saada terroristiksi epäillyltä tunnustuksen.
  • Yhdysvaltain senaatti sääti lain, joka olisi kieltänyt yksiselitteisesti vesikidutuksen käytön, mutta presidentti Bush esti lain voimaantulon veto-oikeudellaan.
  • Bushin mielestä kiduttamisen avulla Bushin hallinto voi toimia tulevaisuuden terrori-iskuja vastaan.

Bush hallintokauden jälkeen


Yhdysvaltojen perustuslain mukaan presidenttinä saa toimia sama henkilö vain kaksi kautta. George W. Bushin toinen kausi loppuu vuoden 2009 lopussa.
Bush on tehnyt paljon koko maailmaan vaikuttavia päätöksiä, esim. terrorismin vastaisen sodan aloittamisen. Hänen kaudellaan on tapahtunut myös paljon. Bushin toimia on kritisoitu maailmanlaajuisesti ja siksi Yhdysvaltojen tulevalla presidentillä tulee olemaan paljon tekemistä.
Emme usko, että Bush jää Yhdysvaltojen politiikkaan ainakaan kovin vaikuttavaksi tekijäksi hallintokautensa jälkeen. Vladimir Putin jäi maansa pääministeriksi, mutta Bush tuskin tekee samalla tavalla.