Kirwat

OHJESIVU | Ohjauspyyntölomake | Paluu ÄI4A-ryhmän sivulle

Matti Salo taiteilijanimeltään Asa

external image images.jpg

Asa on suomalainen rap-muusikko, oikealta nimeltään Matti Salo ja hän on syntynyt vuonna 1980. Hän on kotoisin Helsingin Roihuvuoresta. Asa tuli tunnetuksi 2000-luvun puolella, jolloin hän oli osana Rähinä Records hiphop-kollektiivia ja käytti tuolloin taiteilijanimeä Avain.
Asa on pienestä pitäen ollut tekemisissä hiphop-kulttuurin ja sen lieveilmiöiden kanssa ja omia riimejä alkoi kehittyä jo noin 13- vuoden iässä.
Joissakin lehtihaastatteluissa Asaa on kuvailtu sanoilla "vihainen nuori mies." Viha tuntuu purkautuvan kuitenkin positiivisella tavalla, sillä hän tekee sanoituksensa itselleen ja kaikille, "jotka ovat joutuneet hallitsevan luokan mielivallan uhreiksi."
Asa tuomittiin vuonna 2006 sakkoihin kokaiinin ja kannabiksen hallussapidosta ja käyttörikoksesta.Musiikkiura


2000-luvun alussa Asa nauhoitti demon, joka vietiin Radiomafialle (yleX) soimaan.
Warner music kiinnostui Asasta heti sen jälkeen, kun tämän demo oli soinut radiossa. Vuonna 2001 Asa julkaisi debyyttialbuminsa Punainen tiili, joka on myynyt yli 14 000 kappaletta. Parhaimmillaan levy keikkui virallisen albumilistan viidentenä ja sai jopa kaksi Emma-ehdokkuutta. Albumilta julkaistu single "yhdes iltaan" pääsi MTV Nordicin soittolistalle, vaikka olikin suomenkielinen kappale.
Asa tahtoi säilyttää yksityisyytensä, joten hetki albumin julkaisun jälkeen irtisanoi sopimuksensa ja vetäytyi julkisuudesta.

Yleisö alkoi hiljaiselon seurauksena miettimään, tulisiko Asa enää takaisin musiikin pariin. Asa oli kuitenkin jo siinä vaiheessa tekemässä uutta musiikkia ja kiersi kiertueilla mm. Davon ja Redraman kanssa. Asa esiintyi mm. Keski-euroopassa.
Vuoden 2004 alussa Asa julkaisi uuden levynsä Leijonaa metsästän. Asa on ollut myös mukana elokuvan Tyttö sinä olet tähti- teossa säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana ja Cameo-roolissa.
Vuoden 2006 syksyllä tuli ulos Asan kolmas albumi Terveisiä kaaoksesta ja seuraavan vuoden alussa ilmestyi mixtape Foetida-Pro Promo, jota kuitenkin painettiin vain 1000 kappaletta. Myöhemmin Asa levitti mixtapea netissä.
Huhtikuussa 2008 Asa julkaisi albumin nimeltä Loppuasukas. Asan mukaan nimi tarkoittaa alkuasukkaan vastakohtaa. Suomen virallilla albumilistalla albumi oli sijalla neljä.

Asan kappale Punainen tiili

kapitalismi tekee susta orjan bucksille,sille luodaan yhteiskunta meidän lapsilleja seuraaville seuraajille pohjaton kaivo,auringonlasku horisontissa pidättelee mun raivoo.kolmesataatuhat ilman duunii ahdingossa,kaikki muka kunnossa ku yritetään nuorii brainwashaa,systeemi fronttaa, pistää vasemmiston konttaan,se Kahilan Pasin paino, sekin uppos konkkaan.elä miten ajattelet on se elämäsi anti,simo meidän koulust on linnas mielipidevanki.muka ilman koulutusta ei oo elämälläs praissii,pitäis ylös nostaa housut ja muuta oikeistoschaissee.liian moni on jo oravanpyörään kaapattu,puhdas ateisti, mulle spraykannu raamattu.turha boustaa, meidän pitää oppii joustaa,babylon on päässä, sinne vielä noustaan. [Kerto]Tasa-arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille tarmooTasa-arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille arvooTasa- arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille tarmooTasa-arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille armoo yrittää yritykset ostaa sun sielun,älä pistä oikeistopropagandaa sun pieneen nieluun,pistän nuolen jouseen, rupee pressure nousee,ammun kritiikkii, älä usko siihen sourceen.hip hop FUNDAMENTALISTIT deppaa sukupuuttoon,emceen punainen tiili, kylille jäähyväissuukko,tänään räppi ja politiikka samanlainen soppa,vaikee tienaa elantonsa ja puhuu lisäks totta.pelkkää rakkautta, ei biffii hoppareille lainkaan,kohdista viha suurempaan, yritä saada jotain aikaan.pikkuporvarit näkee Hollywood unii nättei,50 vuotta eteenpäin, nää nuoret kantaa gättei.ainoo pelastus, rakentaa uus demokratia,ryöstää ahneilt valta, kytkee pois byrokratia.mulle on päivänselvää, onks sulle edellee enigma,katuslangi Roihikas jättää jäljen niinku stigma. [Kerto]Tasa-arvo-o-o-aa ey yo ihmisille tarmooTasa-arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille arvooTasa- arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille tarmooTasa-arvo-o-o-aa, ey yo ihmisille armoo mo' money mo' problems, auringomme alla,aurinko muuttuu mustaks ja ihmiset ottaa vallan,ihmiset muuttuu eläimiksi, palataan luontoon,palataan takas valkoset vastaan punaiset muotoon.kiertää pääoma, tasa-arvo syö pääoman,sauli niinistö, tarvii sun pieni pää lomaa.naurettavaa palkkaa ei eletä teidän siives,kuka jeesaa ku oikealla jopa Suvi-Anne Siimes.Istun ikkunan ääres, dokaan viimeistä lestii,suunnittelen protestii, wraittaa omaa manifestii,tekstii, kriittisesti kapitalisteille ikuisesti,vala sementtii jalkoihini ja pistä sitten cooperin testii.asutte linnoissa, vaikka suomi on täynnä lähiöitä,30 tonnii kuus, tekemättä ees niitä vähii töitä,nuoriso on tulevaisuus, varokaa mun plattaa,vitut väkivallast, jos sanat pystyy tappaa. punainen tiili kädes, sinä vapauteesi juokse.välil maan ja taivaan raha menee rahan luokse.alas kapitalismin kahleet, näin unessani enteen. elä aatteidesi puolesta, vedä vielä kerran henkee. punainen tiili kädes, huomenna kaikki muuttuu.raha enää vain muisto, rakkaus enää vain puuttuu.alas kapitalismin kahleet, näin unessani enteen.elä aatteidesi puolesta, vedä vielä kerran henkee.


Mitä sanoitukset sisältävät

Alusta asti Asan sanoitukset ovat ottaneet kantaa poliittisesti ja vasemmistolaisesti. Hän kritisoi ankarasti poliitikkoja, sotaa ja eriarvoisuutta. Hän kertoo sanoituksissaan myös Helsingin lähiöissä elämisestä, sekä ihmisen henkistä kasvua. Esimerkiksi kappaleessa Punainen tiili. Sen teemoja ovat nyky-yhteiskunnan luokkaerot, lähiöiden ongelmat ja vasemmistolaisuus.
Vuosien aikana Asa on muuttanut nimeään, tyyliään ja soundiaan haastaen täten kuuntelijansa yhä poikkeuksellisemmille teille sanoituksillaan. Samalla hän kannustaa aloittelevia artisteja tekemään yhä persoonallisempaa musiikkia.
- Minulla ei ole intressejä ajaa puoluepoliittisia tarkoitusperiä. Enemmänkin olen kiinnostunut henkisestä kasvusta sekä sen edistämisestä rauhanomaisin keinoin.

Loppuasukkaan biiseissä käsitellään ylikansoittumista, ilmastonmuutosta, öljyvarojen loppumista, mielenterveyttä ja terveellistä elämäntapaa. Loppuasukas viittaa nykyajan uusavuttomiin ihmisiin, jotka eivät osaa itse tehdä mitään.

Kainuun Sanomissa vuonna 2008 Asa antoi haastattelun, jossa kertoo, että uskoo itse voivansa vaikuttaa parhaiten musiikilla muihin ihmisiin.

Hän on myös miettinyt muita keinoja, kuten poliittiseen työhön tai aktivismiin vaihtamista.
– Ei musiikilla pysty maailmaa muuttamaan, mutta ihmisiä voi.

– Mulla oli mustalaissoundi mielessä. Taiteilijan pitää kuvastaa sen hetkistä tilaansa, ASA kuvailee Loppuasukas levyn prosessia.

Nykyistä musiikkiaan ASA kuvailee folk-räpiksi. Levyn riimit hyppivät hämmentävää tahtia Itämeren tilanteesta kasvihuonekaasuihin.
– Kyllä ihmiset ovat tajunneet ilmastonmuutoksen. Me ollaan viisaita, tyhmyys on vain illuusio. Päättävillä sankareilla on vain oltava munaa muuttaa verotusjärjestelmää. Pikkuhiljaa hallitukset kaadetaan, jos ne ei toimi.
ASAn mukaan muutos tapahtuu ihan käytännön toimilla. Esimerkiksi toimiva julkinen liikenne pitäisi ulottaa kaikkialle ja lentämistä rajoitettava.
Asan musiikin suunta on muuttunut hyvin paljon hänen matkansa varrella.Kuvat: Google kuvahaku