Hannele Huovi: Pesula
Mielikuvitusmatka teoksen tapahtumapaikoille.external image ?ts=500184,1


Teoksen tapahtumapaikkana on pieni kaupunki Suomessa. Kaupungissa on tapahtunut räjähdys teollisuushallissa, ja räjähdys on vaatinut yli 50 ihmisen hengen. Kaupungin keskustakaan ei ole säästynyt vahingoitta: "Keskikaupungilta särkyi katulamppuja ja muutaman kerrostalon ikkunat helähtivät paineen voimasta huoneisiin. - - Kappelin seinään oli lentänyt metallinsiruja, ohuita jousia ja teräskiehkuroita, jotka olivat painuneet huokoiseen pintaan. Seinä näytti siltä kuin oudot fossiilit olisivat kivettyneet kiinni betoniin." Räjähdys oli myös kaatanut hautakiviä ja jotkut haudat olivat sortuneet. Teoksessa näkymää kuvataan havainnollisesti toteamalla, että "kaiken kaikkiaan hautausmaa oli kuin ylösnousemuksen jäljiltä."

Kaupunkilaisista voi aistia järkytyksen ja epävarmuuden huomisesta. Epäilyt siitä, että räjähdys oli terroriteko, piinaa ihmisiä. Räjähdyksessä kuolleet työntekijät olivat räjähtäneet kappaleiksi ja heitä yritettin koota hautaamista varten. "Palomiehet olivat kyyristelleet alueella kuin marjastajat syysmetsässä ja keränneet ihmisiä muovikoreihin. Jalkoja. Käsiä. Ihonriekaleita. Hiustupsuja. Loppujen lopuksi niistä oli koottu viisikymmentäviisi arkullista ihmislihaa." Kaduilla harhaili lapsia, joiden vanhemmat eivät olleet tulleet kotiin räjähdyksen jälkeen.

Teoksen tapahtumat keskittyvät pesulaan, jonka omistaa päähenkilö Iiris. Pesula sijaitsee teollisuusalueen lähistöllä, mutta on säästynyt vähin vaurioin: "Räjähdys oli rikkonut kapean ikkunan yläkerran räystään alta ja aukkoa peitti kellastunut pahvi- -,- -Räjähdyksestä lentäneet kivenkappaleet olivat viiltäneet kattopeltiä, niin että vesi pääsi valumaan aukosta välikatolle ja kun sade yltyi, täytteet kostuivat ja lautojen välistä alkoi pisaroida vettä olohuoneeseen." Pesula on kaksikerroksinen talo, jonka edustalla on piharakennus. Iiris ja hänen kehitysvammainen poikansa Veeka asuvat pesulan yläkerrassa. Alakerrassa on itse pesula. Pesula on suuri ja kylmä tila, koska Iiriksellä ei ole varaa lämmitää huonetta. Lattiat ovat betonia ja huoneessa haisee hieman homeelle. Pesukoneet ovat käyttämättöminä, kun räjähdyksen jälkeen ihmiset eivät tuo pyykkejään pestäviksi. Asiakaspulan takia Iiris on antanut piharakennuksensa vuokralle. Iiris ja Veeka ovat eristyksissä kaupungista, koska räjähdys oli tuhonnut tien pesulaan. Vuokralainen tuo hieman eloa pihapiiriin ja "se (piharakennuksen valo) lämmitti syksyistä pimeyttä."


external image OtaHoas-Jmt10H-Pesula-mini.JPG
Kuva voisi olla Iiriksen pesulasta.

external image wtc_street-level_1.jpg
Kuva voisi olla otettu teollisuushallista räjähdyksen jälkeen.

Kirjan aihe muistuttaa vuonna 2002 tapahtunutta Myyrmannin räjähdystä Vantaalla. Myyrmannin räjähdys järkytti suomalaisia, sillä pommi-iskut ovat Suomessa ja muissa pohjoismaissa harvinaisia. Teoksessa tulee ilmi katastrofin jälkeinen sekasorto kun kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu. "Kadulla oli harhaillut lapsia, jotka eivät tienneet minne mennä kun isä ja äiti eivät tulleet töistä kotiin. Oli tullut jo pimeä." Teoksessa räjähdys oli Iiriksen ottaman vuokralaisen käsialaa. Teon motiivi ei selvinnyt, mikä myötäilee jälleen Myyrmannin tapausta. Kuitenkin toisin kuin Myyrmannin räjäyttäjä, teoksessa räjäyttäjä ehti poistua paikalta ennen räjähdystä.
external image 2008_03_02_TasteofIceland.jpg
Kuvan ranta voisi olla paikka, jossa Tekla teki kävelyretkiä.

Kirjan toinen juoni kertoo Teklasta, joka tekee surutyötä Islannissa. Tekla asuu pienessä kylässä itäisessä Islannissa, yli viidenkymmenen kilometrin päässä lähimmästä pikkukaupungista. Tekla on yrittänyt päästä mahdollisimman kauas kaikesta: "En tiennyt huonetta varatessani, että paikka on niin kuuluisa. Oma ajatukseni on päästä ulos maailmasta ja hävitä jonnekin. Olen etsinyt syrjäisimmän maailmankolkan jonka osasin kuvitella." Tekla hoitaa masennustaan kävelemällä lähiympäristössä. Laakson mittasuhteet ovat suuret ja jos haluaa nähdä erilaisia paikkoja, pitää kävellä ainakin kymmenen kilometriä. Laaksoa reunustavat lumihuippuiset vuoret ja sen päällä roikkuu harmaita pilviä.


tekijät:
Iiro ja Pietu: kuvat
Roosa: teksti