Dramagroup

draama.jpg

DRAAMA


HENKILÖT:

JACOB, draamasta ja sen historiasta
SILVIA, draamasta näyttämöllä
EMILIA, Punahukastasta

1. KOHTAUS. KAHVIPÖYTÄ.
Jacob ja Silvia puhuvat draamasta.

JACOB
Tiedätkö, mitä on draama?
SILVIA Noh. Kaikki näytelmät, joita esitetään teattereissa.
JACOB Joo, mutta on se paljon muutakin. Draama on näytelmän ja runouden laji. On myös olemassa draamakirjallisuutta, joka on pääasiassa tarkoitettu esitettäväksi ei niinkään luettavaksi.
SILVIA Ai niin kuin näytelmän käsikirjoitus?
JACOB Joo. Draaman päälajit ovat: tragedia eli murhenäytelmä, komedia eli huvinäytelmä, farssi eli ilveily ja näytelmä eli niin sanottu vakava näytelmä
SILVIA Mistä tiedät tämän kaiken? Itse olen vain ollut katsomassa näytelmiä teatterissa kuten vastikään Juurakon Huldan ja vähän aikaa sitten Romeon ja Julian, joka on muuten William Shakespearen 1500-luvun lopulla kirjoittama kuuluisa näytelmä.
Tauko.
JACOB Tiedetään, tiedetään. Sitä on myös esitetty valkokankaalla. Olen koko ikäni ollut kiinnostunut draamasta ja etsinyt tietoa siitä. Draama sai alkunsa esihistoriallisista vainajien ja jumalien palvontamenoista.
SILVIA Niinkö?
JACOB Kyllä ja myös alkukantaisilla tansseilla on ollut vaikutuksensa näytelmätaiteen syntyyn. 1640-luvulla Turun akatemian piirissä alettiin aluksi esitellä koulunäytelmiä, joiden myötä draama alkoi myös Suomessakin yleistyä.
Pimeys

2.KOHTAUS. PUISTOSSA.
Pekka ja Silvia kävelevät.

SILVIA Tiesitkö, että Emilia on mukana siinä jossakin näytelmässä?
JACOB Joo, kuulin siitä. Tuolta hän tuleekin
Emilia tulee Jacobin ja Seijan luokse.
EMILIA Hei! (Heilauttaa kättään)
SILVIA Hei! Kuulin, että olet mukana jossakin näytelmässä. OIenko oikeassa?
EMILIA Joo, olen minä. Se on Kari Hotakaisen kirjoittama näytelmä, Punahukka. Näytelmästä on kirja, mutta nyt esitämme sen pohjalta näytelmän.
Tauko.
JACOB Eikö Hotakainen ole se Porissa vuonna 1957syntynyt ja kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa opiskellut, entinen WSOY:llä työskennellyt toimittaja, joka ryhtyi vuonna 1996 vapaaksi kirjailijaksi.
EMILIA Joo , juuri hän. Hän on tietääkseni voittanut myös joitain palkintojakin?
JACOB Kyllä, mm. Nuori Suomi -palkinnon vuonna 1993, Topelius-palkinnon 2000, Finlandia-palkinnon 2002 ja Pohjoismaiden näytelmäkirjailijapalkinnon 2006. Hän on kirjoittanut myös runoja, lastenkirjoja ja romaaneja, joista tunnetuimpia on ehkä vuonna 2002 julkaistu Juoksuhaudantie.
Hiljaisuus.
SILVIA Elina, mistä se Punahukka-näytelmä oikein kertoo? En ole liiemmin kuullut muuta kuin, että näyttelet siinä Pekan vaimoa.
EMILIA Joo, näyttelen Elinaa, joka on autokoulunopettaja ja Pekan, joka on konuktööri, vaimo. Pekan siskopuoli Katja tulee Venäjältä. Pekalla on veli Seppo ja äiti Helmi. Pekka ja Elina aikovat adoptoida lapsen ja adoptioneuvoja Kaarina on seurakunnan papin Martin ex-vaimo. Pekka käy Martin kanssa heidän yhteisessä kitarakerhossa, jossa Pekka paljastaa Martille muun muassa salakuljetukset. Kaarina kuulee jotakin keskusteluja ja eiköhän soppa ala olla jo keitetty. Varsinkin kun Katjalle alkaa selvitä, että Pekka ja Seppo ovat saaneet heidän isän jättämästä perinnöstä molemmat 100000 ja hänelle on lähetetty vain 3000. Pekka on vielä menny valehtelemaan Elinalle, että Katja on huorana Pietarissa ja pakotettu käyttämään työnimeä Irina Apertitiv. Kaikki asiat ovat solmussa aina adoptiota myöten, mutta loppu menee ihan mukavasti, mutta en paljasta enempää, että on vielä jotain yllätystä kun tulette katsomaan ensi-iltaa.
SILVIA Mielelläni, mutta nyt pitää kyllä lähteä kotiin on jo sen verran myöhä. Oli kiva tavata.
Silvia lähtee.
PEKKA Näytelmä kuulostaa mukavalta.
Tauko
EMILIA Onhan se ihan kiva ja sisältää hiukan huumoriakin. Taidan lähteä kotiin päin. Näkemiin.
PEKKA Näkemiin.
Pekka ja Emilia lähtevät kumpikin omaan suuntaansa.
Pimeys.

lähteet: wsoy ja wikipedia

Blogiin